Tatil Fotoğrafçılığı

Fotoğrafa yeni başlayan için 7 önemli ipucu

Fotoğrafa yeni başlıyorsanız, öğrenilecek çok şey olduğunu düşünerek her şeyi öğrenmenin çok zor olduğu algısına kapılarak, daha yolun başında gardınızı düşürebilirseniz. Bu konuda okumak için aldığınız kitapların, izlemek için kaydettiğiniz videoların çoğu zaman size yetersiz kaldığını hissedeceksiniz. Aşağıdaki konular, videolarda ve kitaplarda pek değinilmeyen konular ama altın değerinde ve işinize çok yarayacak kısa bilgileri içeriyor.

1-Pahalı ekipman, daha iyi fotoğraf anlamına gelmez
Cep telefonu ile çekimler yapıyorsunuz ve sonuçları paylaştığınız arkadaşlarınızın da sizin kadar fotoğraflarınızı beğendiğine tanık oluyorsunuz. Yeni başlayan ve fotoğrafa hevesli arkadaşların ilk aklına gelen düşünce; ”daha pahalı bir ekipmana sahip olursam çok daha iyi fotoğraflarım olur.” Saplantısıdır. Daha işin başında ilk büyük yanlışa düşmüş olurlar. Bunun yerine kendinize yatırım yapın. Elinizdeki ekipmanla en iyi neler yapabileceğinizi araştırın. Deneyin, öğrenin ve ekipmanınızla bütünleşerek onu en performanslı şekilde kullanma becerisine sahip olun. Fotoğraftaki başarınız; sürekli öğrenme ve pratik yapma ile gelecektir.

2-Güzel yerler gezip görmek ve oraları bilmek, buralarda güzel fotoğraflar çekeceğiniz anlamına gelmez.
Çıplak gözle bir yeri görmekle, fotoğraf makinenizin vizöründen bakarak görmek aynı şey değildir ve aynı görüntüyü vermez. Orada yüzlerce kez bulunsanız bile, çektiğiniz fotoğraflara istediğiniz duyguyu ve büyülü atmosferi yüklemeyebilirsiniz. Doğada fotoğraf çalışmak, sabır isteyen bir iştir. Zamandan ve rahatınızdan biraz feragat etme anlamı taşır. Aynı yeri gün doğumunda ve gün batımında fotoğraflamayı deneyin. Sonuçlarına şaşıracaksınız. Doğada fotoğraf, doğru zaman ve doğru yerde ve doğru kot ve açıda olmayı gerektirir. Bunu ancak deneyerek ve sabır göstererek elde edebilirsiniz.

3-Kompozisyonunuzda ilgi merkezini belirleyin ve izleyiciyi ona odaklandırın.
Kompozisyonunuzu oluştururken, gözün en iyi algıladığı kadraj biçimini tercih edin. Yatay kadraj mı? Yoksa dikey kadraj mı? Bütün fotoğraflarınızda, iyi kompozisyon oluşturma adımlarını atlamadan uygulayın.

4- Işığı tanıyın, öğrenin.
Işık olmadan fotoğraf olmaz. Konuyu izleyene istediğiniz biçimde aktarmak ışığı iyi tanımak ve iyi kullanmaktan geçer. Işık oyunları ile neler yapabileceğinizi ancak bolca deneyerek görebilirsiniz. Bu denemeler size ileriye dönük çalışmalarınızda tecrübede de kazandıracaktır.

5-Hatalarınızdan ders çıkarın.
İlk başlarda mutlaka hatalar olacaktır. Ancak bunlar sizi yıldırmasın. Hata yapa yapa öğrenip tecrübe kazanacaksınız. Her denemenin sonunda nerde hata yaptım öz eleştirisi yapın. Asla ben beceremeyeceğim düşüncesine kapılmayın. Fotoğrafta öğrenme süreci hep vardır. Onun için mükemmel fotoğraf, hiçbir fotoğrafçı tarafından henüz çekilemedi.

6-Her şeyi bilemezsiniz
Ne kadar hızlı öğrenirsen öğren, ne kadar beceri kazanırsan kazan asla her şeyi bilmen mümkün değil. Fotoğraf, keşfetmek ve öğrenmek için size sınırsız olanaklar sunar. Öyle ki; denemeleriniz sırasında yeni beceriler keşfedip kazanırken, eski bilgilerinizi de yenilemiş olursunuz.

7-Eleştirilere açık olun, bazılarını da görmezden gelin
Öğrendikçe ve kendinizi geliştirdikçe, sizin başarınızı kıskanıp üzerinize saldıranlarda olacaktır, olumsuz eleştirilerde gelecektir. Saldırıyı sezdiğiniz anda görmezden gelin. Çünkü bunu yapan sizi doğrudan kıskanıyordur. Ancak saldırı ile eleştiriyi birbirinden ayırt edin. Yapılan eleştiriler size gelecek çalışmalarınızda rehber olabilir. Hepsini dikkate almayabilirsiniz. Ancak bir cümle yada içinde geçen bir kelime size ilham kaynağı olabilir.

Hayri Caliskan | Fotograf Atolyeleri

Fotoğrafın, kişinin kendine ulaşmaya çalıştığı bir yol olduğu bilinci ile, kendinize giden bu yolda daha iyiye ulaşmanın çabalarının hep var olması dileği ile

Saygı ve sevgilerimle.

Hayri ÇALIŞKAN
Fotoğraf Sanatçısı/Eğitmen


This is what we do best