Mimarlık, her geçen gün bizi çevrelemeye devam ediyor. Gün geçmiyorki yeni tarz görmeyelim. Üstelik biz asırlar öncesinden kalan mimari yapıları bile henüz çeşitli nedenlerle hakkıyla fotoğraflayamamışken mimari fotoğraf konusu biz fotoğrafçılar için daha da cazip ve populer hale geliyor.
Yapılarda gerek içde fotoğraf çalışalım, gerekse dışarıdan genel görünümü fotoğraflayalım, elde edeceğimiz fotoğrafların beğenilir olması, çalışmamızın her aşaması tüm fotoğraf bilgimizi ve hünerimizi gösterme becerimize bağlıdır..
Şöyle bir düşünelim; acaba Edirne'deki Selimiye Camii'ni bir kitap çalışması için fotoğraflamamız gerekiyorsa kaç fotoğrafla burayı kitabın içeriğine koyup, okuyucuya görsel olarak aktarabilirdik. Kuşkusuz böyle bir çalışma için gerek yapı içinden gerekse yapı dışındanbinlerce fotoğraf çekmemiz gerekecekti. Konuyu bu açıdan ele aldığımızda, bize gerekecek olan şey mimari fotoğraf çekim tekniklerine tam hakimiyet ve olan ışığın en iyi kullanımıdır. Mimari fotoğrafçılıkda, yüksek bir çoğunlukda doğal ışık ve yapının kendi aydınlatma ışığı kullanılır. Bu anlamda konuyu aydınlatan doğal ya da ortam ışığının fotoğrafçı tarafından optimum kullanılması ve fotoğrafları gözümüzün gördüğü şekilde yeterince anlaşılır ve aydınlık olması esastır.
Mimari fotoğrafçılığı sadece binalarla, sabitleyemeyiz. Köprüler, barajlar, viyadükler hatta elektrik direkleri de birer mimari eserdir. Tıpkı; kuleler, yel değirmenleri, anıtlar, çeşmeler, hatta mezar taşlarının da mimari eser olduğu gibi. Konuyu bu kadar geniş düşündüğümüzde, fotoğrafçı olarak bizlerin ne denli önemli teknik alt yapı ve kadraj hakimyetine sahip olmamız gerektirdiğini heralde kabul ederiz.
Mimari fotoğrafçılıkdaki başarımız, içeride ve dışarıda konuyu kadrajlama hakimiyetiz ve ışığın kullanılabilme becerisidir. Bu atölye süresince mimari fotoğrafçılık ile ilgili her türlü teknik ve teorik bilgiyi alacak, örnek çalışmalarla görsel bakış açınızı zenginleştirecek ve uygulamalı çekimlerle pratiğinizi geliştireceksiniz. Atölye sonunda, beğeniyle izlenen mimari fotoğraf çalışabilme yeteneğine sahip olacaksınız.
İç/Dış Mimari Fotoğrafçılık Atölyesi, haftada bir gün ve günde 3 saat olmak üzere toplamda 4 haftalık teknik ve teorik anlatım sonucunda, katılımcılarla belirlenen bir yapıda bir tam gün çalışma süresini kapsar. Toplamda 20 saatlik bir süreçde gerçekleşir.
Atölyemiz, bire bir kişiye özel ve kapalı gruplar için düzenlenmektedir. Atölye tarihleri, bu doğrultuda kişiye özel belirleniyor. Bilgi ve rezervasyon için; fotoatolye@hayricaliskan.com veya +90 539 319 5590
Fotograflar © Hayri CALISKAN