Fotoğraf, görsel sanatların yüzyılımızda vazgeçilmez, geliştirilebilir öğesi ve sanat dalı haline gelmiştir. Gelişen teknoloji fotoğraf makinesini kullanımını kolaylaştırarak her kesimden insanın kendi imgelerini oluşturmasında ve görselleştirmesinde kullanabileceği pratik bir araç halini almıştır. Günümüzde fotoğraf çekmenin bu kadar kolaylaşması, bas-çek düşüncesini yaratmış ve anlatım dili özelliğini geri plana atmıştır. Oysaki fotoğrafa ister bir hobi olarak ister profesyonel bir bakışla yaklaşılsın, her kare bir anlatım şekli, bir ifade biçimi taşır. Başka bir ifade ile ancak fotoğrafta kimlik yakalamış kareler, değer olarak görülebilir. Yaşadığımız dünyaya sadece gören değil, sorgulayan, eleştiren gözlerle bakmak aklımızı, imgelerimizi oluşturma ve görselleştirme yolunda etkin kılacaktır.
Yaklaşım ne olursa olsun: Fotoğrafta bir anlatım dili oluşturmak için öncelikle fotoğrafla ilgili teknik alt yapının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu da fotoğraf makinesini tanımak ve ona hâkim olmakla başlar. Fotoğrafı oluşturan temel konuların bilinmesi ve uygulanması fotoğrafta bilinci arttırarak doygun ve farklı sonuçlara ulaşmaya zemin hazırlar.
Temel Fotoğraf ve Çekim Teknikleri Atölyesi’nin amacı; temel fotoğraf bilgilerinin içinde yer alan bir takım teorik anlatımları göz ardı ederek (Fotoğrafın tarihçesi, makine çeşitleri, makine ve objektiflerin tarihi, filanca fotoğrafçıdan örnekler vs. gibi) özellikle pratiğe ve uygulamaya dönük bilgilere ağırlık verilerek, kısa süre içinde katılımcıların fotoğraf bilgi düzeyini, yükseltmek ve istenilen düzeye gelmesini sağlamaktır.
Edinilen kulaktan dolma bilgiler ve deneme yanılma yoluyla bulunulmaya çalışılan doğrular, fotoğrafçının gelişimine katkıda bulunur kuşkusuz. Ancak bunları bilen birinden daha kısa sürede almak, özellikle fotoğrafa yeni başlayanlar için öğrenme ve olgunlaşma sürecini hızlandırarak zaman kazandıracak ve kısa sürede belli bir düzeyi yakalamış olmayı da beraberinde getirecektir.
Kadrajın oluşturulması, arka planın konuyu öne çıkarak tarzda kontrol edilmesi, ışığın yönü ve gelişine göre pozlama değerlerinin makineye set edilmesi ve en son hareket... "deklanşöre basma" zamanının belirlenmesi... Bunlar, sonuca götüren bir dizi çekim öncesi kabul değerleri ve deneyim gerektiriyor. Bu atölyeye katılarak, kendinizi kısa sürede; "fotoğraf yapan", "fotoğraf okuyan" ve "fotoğraf çeken" biri yapabilirsiniz.
Temel Fotoğraf ve Çekim Teknikleri Atölyesi; haftada 2 gün 4 er saatlik otorumlar şeklinde toplam 2 haftada tamamlanıyor. Toplam süresi 16 saat. Bu sürenin sonunda yaklaşık 8 saatlik tam gün süren uygulama gezisi düzenleniyor.
Atölyemiz, bire bir kişiye özel ve kapalı gruplar için düzenlenmektedir. Atölye tarihleri, bu doğrultuda kişiye özel belirleniyor. Bilgi ve rezervasyon için; fotoatolye@hayricaliskan.com veya +90 539 319 5590
Fotograflar © Hayri CALISKAN