Tatil Fotoğrafçılığı

Bu yazı tatilde fotoğraf çekmeyi sevenler için.

Sizin sandığınız kadar zor değil. Yeterki bazı yöntemleri dikkatlice uygulayın. Artık tatil her mevsim yapılıyor. Tatil yaparken de gezilen görülen yerlerin fotoğraflanması ve bunların dönüşde arkadaşlarınızla paylaşılmasını kim istemezki? Belki şu an bir çoğunuz tatil planları yapıyorsunuz. Kiminiz tatil planları yaparken, kiminiz de belki gidecekleri yeri çoktan belirleyip hazırlık aşamasındasınız.

Fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi seviyorsunuz. Tatile gittiğinizde de hoşunuza giden yerlerin fotoğraflarını çekip, döndüğünüzde bunları dostlarınızla paylaşıyorsunuz. Bundan keyif alıyorsunuz. Gerçekten yaz aylarının en güzel yanlarından biri de, tatili geçirdiğiniz yerde, gezdiğiniz ve gördüğünüz yerleri fotoğraflamak, yaşanılan anıları ölümsüzleştirmek, çektiğiniz fotoğrafların başkaları tarafından da beğeni ile izlenmesinin size verdiği haz tartışmasız çok güzel bir duygu.

Fotoğraf, görsel sanatların yüzyılımızda vazgeçilmez, geliştirilebilir öğesi ve sanat dalı haline gelmiştir. Gelişen teknoloji fotoğraf makinesini kullanımını kolaylaştırarak her kesimden insanın kendi imgelerini oluşturmasında ve görselleştirmesinde kullanabileceği pratik bir araç halini almıştır. Günümüzde fotoğraf çekmenin bu kadar kolaylaşması, bas-çek düşüncesini yaratmış ve anlatım dili özelliğini geri plana atmıştır. Oysaki fotoğrafa ister bir hobi olarak ister profesyonel bir bakışla yaklaşılsın, her kare bir anlatım şekli, bir ifade biçimi taşır. Başka bir ifade ile ancak fotoğrafta kimlik yakalamış kareler, değer olarak görülebilir. Yaşadığımız dünyaya sadece gören değil, sorgulayan, eleştiren gözlerle bakmak aklımızı, imgelerimizi oluşturma ve görselleştirme yolunda etkin kılacaktır.

Tatil için yola çıkacak ve tatilinde fotoğraf çekecek olanlara bazı önerilerimi aşağıda özetlemeye çalışacağım.

Yola çıkmadan önce;
Gideceğiniz yöre ile ilgili araştırma yapın. Tarihi mekanlar, fotoğrafik değer taşıyan yerleri, daha önce çekilmiş fotoğrafları v.s. Google'dan faydalanarak öğrenebilirsiniz.
Tarihi mekanlarla ilgiliyseniz, yapıların ya da mekanların tarihçelerini internetten araştırıp bilgi sahibi olun. Gerekirse yazıcınızdan çıktı alıp, yolculuk sırasında fırsatını buldukça göz atmanız faydalı olacaktır.
Gideceğiniz yerlerle ilgili daha önceden yazılmış olan turist rehberi veya kitap ya da kitaplar varsa almanızı ve yine yolculuk boyunca okumanızı öneririm. Hem yolculuğunuz sıkıcı olmayacak hem de, gittiğiniz yere özel bilgileri öğrenmiş (biliyor olanız bile hatırlamış) olacaksınız.

Son kontroller;
   - Yedek pillerinizi aldınız mı?
   - Yedek hafıza kartlarınızı aldınız mı?
   - Şarj cihazınızı aldınız mı?
   - Lenslerinizi aldınız mı?
   - Filtrelerinizi aldınız mı?
   - Tripodunuzu aldınız mı?
   - Çektiğiniz fotoğrafları depolayabileceğiniz harici HD yada benzeri depolama ünitenizi aldınız mı?
     Bütün bunlar tamamsa gönül rahatlığında yola çıkabilirsiniz.

Ne tür fotoğraflar?

Gideceğiniz bölgedeki fotoğrafik değer taşıyan manzaralar mutlaka vardır. Önemli olan çekim noktanızı ve çekim zamanlarınızı iyi belirleyip çalışma yapmanız.
Gideceğiniz bölgede, özellikle yöresel düğünler, festivaller v.s. gibi o yöreye özel sosyal etkinlikle olabilir. Bunlar hakkında bilgi edinip, zamanlamanızı da ayarlayabilirseniz, arşivinizde çok güzel belgesel fotoğraflarınız olacaktır.
Gittiğiniz bölgede, turistik eşyalar satan yerlerde bölgeye özel kartpostalları inceleyin. Hoşunuza giden kartlardaki fotoğrafların nerelerden çekilebildiğini öğrenin. Bu, çok fazla zaman harcamadan ve kısa yoldan güzel fotoğraflar çekmenizin bir başka yoludur.
Gittiğiniz yöreye özel, flora ve fauna yaşamını mutlaka araştırın. Başak yerlerde göremeyeceğiniz bitki, çiçek v.s. fotoğrafları çekebileceğiniz gibi, yine yöreye özel bazı hayvanları da fotoğraflama şansınız olacaktır.
Zaman bulursanız, bölgedeki fotoğraf dernekleri ya da birlikleriyle temas kurmayı deneyin. Gittiğiniz yerdeki fotoğrafik değer taşıyan her şeyi onlar çok daha iyi biliyor olmalılar. Bu tanışıklık size daha kısa sürede çok güzel fotoğraflar olarak geri dönecektir.
En güzel fotoğraflar, gölgelerin en uzun olduğu zaman dilimlerinde çekilir gerçeğinden hareketle, özellikle gündoğumu ve gün batımı saatlerini iyi değerlendirmenizi öneriyorum.
Özellikle gezi fotoğrafçılığında neyin ne zaman karşınıza çıkacağı belli olmaz ve genellikle de çok büyük sürprizler sizi bekliyordur. Bunu düşünerek, makrodan manzaraya, belgeselden gece fotoğraflarına, portreden stil life fotoğraflara kadar çok geniş bir yelpazede çalışabilirsiniz
Tabi bütün bunların olabilmesi ve dönüş yolunda çok güzel fotoğraflarınızın olmasını istiyorsanız, ekipmanınızı iyi tanımanızı, ekipmanınızla ne tür fotoğraflar çekebileceğinizi bilmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Yeni ekipman alma yerine, mevcut ekipmanlarınızı kullanarak ne tür fotoğraflar çekebileceğinizi biliyor olmanız, sizi daha güzel sonuçlara götürebilir. Makinenize hakim olmak ve onu hak ettiği şekilde kullanmak için makinanızın kullanım klavuzuna zaman zaman göz atmanızı öneriyorum.
Yaklaşım ne olursa olsun: Fotoğrafta bir anlatım dili oluşturmak için öncelikle fotoğrafla ilgili teknik alt yapının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu da fotoğraf makinesini tanımak ve ona hâkim olmakla başlar. Fotoğrafı oluşturan temel konuların bilinmesi ve uygulanması fotoğrafta bilinci arttırarak doygun ve farklı sonuçlara ulaşmaya zemin hazırlar.

Hepinize sevgi ve saygılar sunuyor, keyifli ve bol fotoğraflı tatiller diliyorum.

Hayri ÇALIŞKAN
Fotoğraf Sanatçısı/Eğitmen


This is what we do best