Hayri CALISKAN | Cinemagraph

Sinamagraf Nedir?

Sinemagraf canlı bir fotoğraf karesi denilebilir. Ya da hareketli bir fotoğraf karesidir de denilebilir.Bir fotoğraf karesinde sadece bir ya da birkaç obje tekrarlanan hareketleri izleyene aktarır. Geride kalan tüm objeler aynen fotoğraf karesinde olduğu gibi donuk ve hareketsizdir. Örneğin bir kadın portresinde sadece saçlardan bir kısmı dalgalanır. Bir atölye çalışmasında yaptığım ve yukarıda görülen örnekte olduğu gibi bir fotoğraf karesinde sadece mumun alevi ve maytabın kıvılcımları ve arkaplandaki kırmızı leke hareketlidir ve sonsuz bir döngüdedir.

Sinemagraf nedir sorusunu, biraz da teknik açıdan açıklamak gerekirse; en kısa ve net haliyle hareketli ve yaşayan fotoğraf olarak özetleyebiliriz. Detaylandıracak olursak; sinemagraflar yüksek çözünürlüklü olmakla birlikte, bütün dijital platformlarda herhangi bir video oynatıcı aplikasyon veya programa destek duymadan kendi içinde tekrar döngüsü formatında kullanılan GIF dosyalarıdır.

İlk sinemagraf, 2011 yılının başında Jamie Beck ve Kevin Burg tarafından yaratıldı ve o yılın Mart ayında da yarattıkları stilin adını "sinemagraf" koydular. Sinemagraflar, mevcut video içeriğini kullanarak bir dizi deney yoluyla başladı ancak Beck ve Burg, görüntüleri özellikle sinemagraflar oluşturmak için fotoğraflamaya başladılar. O zamandan beri sinemagraflar evrim geçirdi ve geniş bir izleyici kitlesine kavuştu; çevrimiçi olarak internetde, televizyon ve reklamcılıkta da yer almaya başladı.

Üst seviyede paylaşım ve etkileşim olanağı, karmaşık görünen bir içerikte kullanıcıların dikkat odağına etki etmesi, izleyicinin dikkatini; rahatsız etmeden ve uzun süre çekmesi, boyut avantajı ve formatı sayesinde tıklanma etkisine doğrudan katkı sağlaması gibi özelliklerinden dolayı özellikle reklam amaçlı görsellerde çokça tercih edilmektedir.

Sinamagraf formatı nedir ?
İlk sinemagraflar, çevrimiçi paylaşım için pratiklikten ötürü gif formatında oluşturuldu ancak gif formatının sınırlamaları nedeniyle, sinemagrafları son zamanlarda çok daha yüksek kalitede ve daha küçük dosya boyutlarında görüntülemek için sıklıkla HTML5 video kullanılıyor. Sinemagraflar herhangi bir dosya biçimine bağlı değildir. Gösterilme biçimi tercihine göre format belirlenir de denilebilir.

Hayri CALISKAN | Cinemagraphy

Bir sinemagraf, ince bir hareketi içeren bir hareketsiz görüntüdür: Örneğin; esintide saç telleri, bir kadrayda sadece suyun akışı, yada bir kedinin sadece kut-kuyruk sallaması gibi. Kadrajdaki diğer objelere tamamen hareketsizdir. Bir atölye çalışmasında yaptığımız yukarıdaki örnekte sadece mumum alevi hareketli ve sonsuz döngüdedir. Kadrajda yer alan diğer objeler tamamen hareketsiz bırakılmıştır.

Hayri CALISKAN | Cinamagrapg Nedir? Nasıl Yapılır

Yukarıdaki atölye çalışmasında ise, alevlerin içinde bir gül konsepti oluşturularak, sonsuz dongüsellik oluşturulmuştur. Böylesi bir çalışma yukarıdaki örneklere göre biraz daha özen ve dikkat isteyen ve daha çok zamanınızı alacaktır.



Yukarıdaki atölye çalışmasında ise, Vadideki bir akarsuya hareket verilerek, sonsuz döngü oluşturulmuş, diğer bölgeler durgunlaştırılmıştır. Örneklerden de görüleceği üzere, bu tip projeler çalışmak, fotoğrafçının hayal gücü ile sınırlıdır. Ne tür bir sonuca gideceğinizi önceden planlarsanız, o doğrultuda yapacağınız çalışmalarla istediğiniz sonuca ulaşmada kazanacağınız deneyimlerin artması anlamına gelir.

Hangi tür programlar?
Sinemagraflar oluşturmak için çok sayıda program kullanabilirsiniz. Örneğin ben Ulead Gif Aninator diye bir program kullanıyorum. Bildiğim kadarı ile photoshopda da bunu oluşturabilecek yardımcı araçlar var. Hatta photoshop'un maskeleme, birleştirme ve video özellikleri ile, durağan bir görüntünün katmanlarını bir sinemagrafın canlanmasını sağlayan video şekline çevirebiliyorsunuz.

Sinamagraf nasıl yapılır?
Görsel olarak öncelikle zihninizde, bir fotoğrafı canlandırdığınızı/yaşayan hale getirdiğinizi hayal etmekle işe başlayın. Bunu zihninizde canlandırırken, atlamamanız gereken en önemli detay ise; harekete geçirdiğiniz bölüm dışında kalan fotoğraftaki diğer bütün öğelerin hareketsiz kalmaya devam etmesi gerektiğidir. GIF formatındaki görsellerinin doğasında olan kendi döngüsündeki hareketini sonsuza kadar devam ettirmemeyi de unutmamanız gerekiyor.

Fotoğraf çalışmaları sırasında kesinlike tripod ve deklanşör kablosu ya da R/C tetikleyici ile çalışmanız gerektiğini de hatırlatmalıyım. Çekim işlemleri bitince de GIF animasyon yaratabileceğiniz herhangi bir programla bunları birleştirmek ve döngüsel değerlerini vererek sonuca gidebilirsiniz. En basit kurgulardan başlayıp, tecrübe kazandıkça daha karmaşıklarına geçebilirsiniz.

Hayri ÇALIŞKAN
Profesyonel Fotoğrafçı | Eğitmen



This is what we do best